Et gravmonument til hele familien

Dagbladet Holstebro-Struer 1994

Firkløveret er et symbol på held og lykke i tilværelsen, men det kan også udtrykke håb om og tro på et liv efter døden.

Det er den betydning som familien Ravn fra Bremdal, lægger i den lille plante, og derfor har de valgt at bruge den som model for det utraditionelle gravmonument, de har rejst på Struer Kirkegaard.
Lige op til juleaften kom stenen på plads på familiens gravsted tæt ved kapellet, og nu står den omgivet af grandække og lyser de forbipasserende i møde i januars mørke.
Tanken om at anbringe et monument på familiegraven opstod, da Kaj Ravns kone og Palle Ravns mor Rita døde i juli 1993, men der skulle gå næsten et halvt år, før stenen kom på plads.
- Vi syntes, at der skulle være en særlig sten på graven, og snakkede flere gange om, hvordan den skulle se ud, fortæller Kaj Ravn. I første omgang kiggede vi på forskellige granitsten hos stenhuggeren, men dem var vi ikke tilfredse med. Så var det vi snakkede om, at vores mor hed Lykke til mellemnavn, og det passede godt med en firkløver.
Palle Ravn: - En firkløver står jo for held og lykke, men vi synes også, det er et symbol på håbet om et liv efter døden, om at sjælen lever videre på en eller anden måde.
Familiens tanker om firkløveret er også med i teksten nederst på stenen. Den siger: "Det er håbet, som gør vort hjerte rigt, vor sjæl glad."
- Vi håber at andre vil synes at det er pænt med noget utraditionelt på kirkegården og at de vil synes godt om vores monument. Det var også i vores tanker at stenen skulle stå for noget personligt, siger Kaj Ravn.
Udhugningen af den store sten, der stammer fra Halmstad i Sverige, er udført af stenhugger Dag Westergaard, der fortæller at det har været en spændende opgave. Han har arbejdet tæt sammen med familien, lige fra de kom med den første skitse, og arbejdet har stået på i tre og en halv måned.
- Det har været rart at kunne tage sig god tid til opgaven, og den har været meget interessant, siger Dag Westergaard.
Kløverets fire blade er beregnet til familiens medlemmer, og som Kaj Ravn siger, så har han og Palle reserveret hver deres blad. Hvem der skal have det sidste, om det skal være et af familiens to andre børn eller et andet familiemedlem, vil tiden vise.
Den store sten, har været dyr, men Kaj Ravn mener ikke at den har været meget dyrere end hvis man havde købt fire almindelige gravsten i stedet for. Og der bliver da også råd til at stille en stenlygte på graven, hvor der skal anbringes lys ved juletid.

Herunder ses billederne fra artiklen. På det første billede ses fra venstre, stenhugger Dag Westergaard, Kaj Larsen Ravn og Palle Lykke Ravn. På billedet til højre ses stenhugger Dag Westergaard ved sit kunstværk, som han huggede ud af en stor granitblok.

 

Billederne er taget af pressefotograf Claus Søndberg d. 12 januar 1994.

Tilbage til historie om Kaj Larsen Ravn